sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kotitekoista naan leipää, hyvää vaan ei (vielä) täydellistä

Nyt vihdoin uskaltauduin kokeilemaan naan leivän tekemistä. Leipominen ei koskaan ole kuulunut bravuureihini, joten olen ajatellut ettei minusta ole leivän tekijäksi. Tandoor uuniakaan ei ole... mutta yrittänyttä ei laiteta, sanotaan.

Taikinan ohjeen otin BBC ruokasivuilta, englantilaiset kun osaavat intialaisen ruoan ja oletin että osaavat myös muokata eurooppalaiseen keittiöön sopivaksi. Hieman muokkasin, esim käytin tuorehiivaa kuivan sijasta. Alla minun versioni.

Ainekset: 1,5 dl kädenlämpöistä maitoa, 25 gr hiivaa, 1 tl sokeria, 450 gr vehnäjauhoa, ½ tl suolaa, 1 tl leivinjauhetta, ruokaöljyä, 1,5 dl turkkilaista jugurttia, 1 muna kevyesti vatkattuna


Sekoita hiiva maitoon ja lisää sitten keskenään sekoitetut jauhot, suola, sokeri ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon myös 2 rkl öljyä, jugurtti ja muna. Sekoita hyvin ja muotoile palloksi. 
Kumoa taikinapallo pöydälle ja vaivaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina sileä ja kimmoisa. Muotoile taas palloksi ja kierittele pienessä määrässä öljyä. Taikinapallo kulhoon, peitä se ja jätä nousemaan tunniksi-pariksi.

Ja hyvin nousi, taisi olla liikaa hiivaa....
Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin mahdollista ja laita tyhjä uunipelti mukaan kuumenemaan. Grilli päälle myös. 

Kumoa taikinapallo taas pöydälle ja vaivaa vielä hetki ennen kuin leikkaat kuuteen osaan. Kaaviloi palasista 'pisaran' muotoisia leipiä ja laita kuumalle pellille. Pari kerrallaan mahtui hyvin meidän pellille. Pelti takaisin uuniin, ensin 3 minuuttia alaosassa ja sitten hetkeksi grillin alle (n 10 cm vastuksen alapuolelle), kunnes tummia läiskiä alkaa ilmestymään.


Paista kaikki samalla tavalla. Taikinasta saat puolisen tusinaa isoja leipiä tai useamman pienen.


Opit seuraavaksi kerraksi: 1) kauli ohuemmaksi, 2) anna olla grillin alla hetki pitempään ja 3) lopuksi taidan voidella uunista ottamisen jälkeen voisulalla rypsiöljyn sijasta.


Mutta, kuitenkin, yllättävän oikeaa makuista. Kyllä mä taidan yrittää leipomista toistekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti