lauantai 5. tammikuuta 2013

Saag Paneer tai Palak Paneer

Majan suosikkiruoka intialaisissa ravintoloissa, ja silti en tiedä onko se Saag Paneer vai Palak Paneer. Ymmärtääkseni kuitenkin sama asia, intialaista kotijuustoa pinaattikastikkeessa, nam.

Linssicurrya, Saag Paneer ja naan leipä
Tein juustonkin itse, vaikka ilmeisesti perinteistä suomalaista kotijuustoakin olisi voinut ostaa ja käyttää tähän. Juuston tekeminen on varsin helppoa ja niinpä tein sen eräänä vapaa-aamuna ja illalla sitten nautittiin intialaisesta ruoasta. Tein myös currya punaisista linsseistä ja lisäksi naan leipää. Leipä onnistui odotettua paremmin, vaan ei täydellisesti. Laitan ohjeen joku päivä tännekin.

Juuston tekovaiheet, valmis juusto alaoikealla muiden raaka-aineiden joukossa
Mutta se Paneer, intialainen kotijuusto.
Kuumenna 1 litra maitoa (punaisesta tölkistä, ei mitään kevytversiota) kiehuvaksi. Nosta kattila pois liedeltä hetkeksi ja lisää noin puolikkaan sitruunan mehu (ehkä 4-5 rkl). Laita takaisin liedelle ja kiehuttele koko ajan hiljalleen sekoittaen. Juustoa alkaa muodostua ja kymmenisen minuutin jälkeen sinulla on kattilassa jotain joka näyttää raejuustolta tai löysältä riisipuurolta.  Kaada juusto harsolla verhottuun siivilään. Laita paino päälle ja jätä odottamaan 1-2 tunniksi. Sen jälkeen irrotin juuston ja siirsin lautaselle jääkaappiin odottamaan iltaa ja ruoanlaittoa.

Teen silloin tällöin itse tuorejuustoa ja sitä tehdessä käytän tuota samaa harsoa (vanha pellavainen keittiöpyyhe vuosikymmenten takaa, nykyisin ohuen ohut ja täydellinen tähän tarkoitukseen) ja kiveä painona (Granin takapihalta noukittu... eteisen laatikossa odottaa käyttökertojen välillä....).

BBCn ohjeen mukaan pinaattikastikkeeseen tarvitset:

  • 750 gr pinaattia (tein pienemmän satsin, pussillinen tuoretta riitti meille)
  • 1 sipuli pilkottuna
  • peukalon pään kokoinen pala inkivääriä pilkottuna
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 1-2 vihreää chiliä (meillä puolikas punainen)
  • 6 rkl maitoa tai 4 rkl kermaa (minä laitoin 4 rkl turkkilaista jugurttia)
  • 1 tl juustokumiinan siemeniä
  • 2 tl jauhettua korianteria (murskasin siemeniä morttelissa)
  • ½-1 tl garam masala mausteseosta
  • 1-2 tl sitruunan mehua
  • suolaa
  • ja tietysti se Paneer juusto paloiksi leikattuna
Valmistus:
Kiehauta huuhdellut pinaatit kiehuvassa vedessä n kolme minuuttia, kaada vesi pois ja jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä. Hienonna esim tehosekoittimessa ja jätä odottamaan.
Kuumenna paistinpannussa öljyä. Lisää juustokuminan siemenet ja kuullota 30 sekuntia, lisää sipuli ja jatka kuullottamista kunnes pehmenneet. Lisää sitten inkivääri, valkosipuli, chilit ja keittele vielä minuutti.
Seuraavaksi joukkoon korianteri ja suolaa maun mukaan. Vielä puolisen minuuttia ja sitten joukkoon pinaatti. Kolmen minuuutin jälkeen vuorossa juuston palat, jugurtti ja garam masala. Sekoittele ja lisää viimeisenä vielä tilkka sitruunan mehua.


Valmista. Tarjoile joko riisin tai naan leivän tai molempien kera. Kuulostaa monimutkaisemmalta kuin mitä on. Oli hyvin suoraviivaista ja nopeaa tehdä. Ja todella hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti