sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

The SIlver Spoon ja tarinaa keittokirjoista

Kaniresepti löytyi netistä ja alkuperä oli The Silver Spoon, italialaisen keittiön 'raamattu'. Kun reseptiä hain ja tuohon Hopealusikkaan törmäsin, niin innostuin tutkimaan sitä enemmänkin. Sillä seurauksella, että viime lauantaina klikkasin Amazonilta sen itselleni. Torstaina kirja tuli kotiin UPSn toimittamana, ja toimitus jopa kuului hintaan, not bad.

Kirja edestä, kirja takaa...
1504 sivua italialaista ruokaa! Pitäisköhän tehdä kuin elokuvassa Julia ja Julie ranskalaisen keittiön osalta: kokata läpi kaikki reseptit?!? Ehkä en kuitenkaan. Melkoinen opushan tuo on, jos edes muutaman reseptin tekisin, niin vähän olisi auktoriteettiä puhua 'aidosta italialaisesta keittiöstä', vai mitä luulette?

.... ja kirja sohvalla makaa.
Keittokirjojen rooli on muuttunut paljon viime vuosien mittaan. Kirjoja meilläkin on jokunen, kts kuva alla, mutta käyttö on jäänyt vähemmälle. Inspistä ja ideoita tulee haettua enemmän netistä. Toki noita kirjojakin selaan edelleen, nimenomaan ideointivaiheessa. Jos ruokalaji on jo selvä, mutta tekotapa auki, netti yleensä auttaa siinä vaiheessa.

Kuvan ottamisen jälkeen innostuin siivoamaan hyllyn, pienet vihkoset päätyivät kierrätykseen. Nyt on tilaa uusillekin kirjoille. :) 
Viime vuosituhannen lopulla lehtien mielenkiintoiset reseptit, joita olin säästänyt jossain tapauksissa vuosiakin, päätyivät leikekirjoihin. Poika kuvitti liha- (ankkaa ja koiraa?!) ja kalakirjojen kannet, kasvis-, jälkiruoka-, leivonnais- (!)  ja pikkupurtavakirjat jäivät kuvittamatta. 

Lyijykynällä tehdyt Aku ja Hessu eivät kovin hyvin enää näy kaikkien rasvatahrojen joukosta.
Blogissamme on usein ollut reseptejä joiden olen todennut olevan 90-luvulta tai 2000-luvun alusta, ne siis näistä omista leikekirjoista noukittuja. Edelleen ovat ahkerassa käytössä, mutta reseptien määrä ei oikein enää lisäänny. Nyt uudet ideat tulee testattua nopeammmin ja dokumentoitua tänne Villa Sandiin.


Reseptienkin suhteen minulla tuntuu olevan kausia. Yhteenaikaan ruokablogit olivat pääasiallinen ideoiden lähde, tällä hetkellä en seuraa yhtäkään ruokablogia, mutta sen sijaan lehtien ja muun median ruokasivut ovat ahkerassa käytössä, esimerkkinä voisin mainita bbc food ja fine cooking. Vinkkejä muista hyvistä inspiraation lähteistä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti