torstai 12. huhtikuuta 2018

Gluteeniton pataleipä, tai paremminkin patalätty

Tässä jatkoa edellisen postauksen kirjakerhoiltaan. Salaattien lisukkeeksi halusin tarjota itse tehtyä leipää, Timotejn pataleipä mielessäni. Koska yksi meistä on keliaakikko otin riskin ja päätin tehdä gluteenitonta pataleipää. Riski kahdella tapaa, minähän en osaa leipoa ja kuulemma gluteeniton on vaikeampaa tehdä kuin 'tavallinen'.

No lättyhän siitä tuli, mutta ihan hyvältä maistui. Ja kaikki vakuuttivat kohoamattomuuden olevan normaalia kun tekee gluteenitonta. Joten tässäpä nyt gluteenittoman patalätyn teko-ohje. Ohjeen löysin netistä, jonkun muun blogista.


  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl riisijauhoja
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1 tl psylliumia
  • 1 rkl chian siemeniä
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl lämmintä vettä

Sekoita kaikki kuivat aineeet keskenään isossa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Peitä kulho ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön ainakin 12 tunniksi (mulla noin 20 tuntia).



Kun paistamisajankohta lähenee laita pata kansineen kylmään uuniin ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Minä käytin kuvassa näkyvää Fiskarsin Norden-sarjan ovaalia valurautapataa. Niin kaunis esine että se kompensoi hyvin vähemmän kauniin leivän ulkonäön.... (Saman sarjan paistinpannulla ruskistin toiseen salaattiin kuuluvat kanan fileet. Ja vanha tiikkilautanen odottaa tuoretta patalättyä.)

Nosta kuuma pata uunista, laita padan pohjalle kaurahiutaleita ohut kerros ja kippaa taikina pataan. Kansi päälle, takaisin uuniin ja paista kansi päällä 45 minuuttia. Sen jälkeen poista kansi ja paista vielä vartti.

Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.



Kappas, Norden-sarjan veitsikin pääsi mukaan kuvaan
Salaatit unohdin kuvata - harmi. Molemmat olivat oikein hyviä, vain perusaineksia kummassakin mutta kastikkeet onnistuivat tuomaan lisämakua. Teenpä joku päivä uudelleen ja postaan sitten kuvien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti