maanantai 17. helmikuuta 2014

Lihafondue - hyvää ja mukavaa illallistamista

Edellisestä kerrasta taitaa olla jo muutamakin vuosi ja nyt taas, viime lauantaina, katettiin pöytä kuudelle lihafonduen ympärille. Ja taas kerran todettiin että tämä pitää muistaa useammin. Ensimmäinen, vielä käytössä oleva fonduesetti on vuodelta 1985, joten ihan vasta-alkajia emme asian suhteen ole.

Fonduekattiloita, ruokailijoita ja viiniä vaille valmis pöytä
Tarjolla kolmea salaattia, kolmea kastiketta ja kolmea lihaa. Syöjiä tosin kuusi ja fonduekattiloita kaksi.... (Mielestäni neljä ruokailijaa kattilaa kohden on ehdoton raja lihafonduessa, jotta öljy pysyy tarpeeksi kuumana.)


Possun sisäfilettä, lampaan ulkofilettä ja naudan marmoriulkofilettä. Marinoin kunkin sortin omassa marinaadissaan muutaman tunnin ennen ruokailua. Noin tuntia ennen otin lihat huoneenlämpöön ja kuivasin kaiken marinaadin pois (tärkeää, jos nestetää jää lihan pintaan öljy roiskuaa lihaa kypsennettäessä, ei kivaa).

Possun marinaadissa oli hunajaa, sherryä, soijaa, öljyä, valkosipulia. Nautaan toi makua punaviini, sipuli, valkosipuli ja öljy. Lampaan marinoin kahvi-soija-öljy-viherpippuri-sekoituksessa.


Kuumensin öljyn kattiloissa liedellä, ja kaadoin sitten kuuman öljyn fonduekattiloihin. Öljyn lämpötila oli 185C siirettäessä. Lihalientäkin näkee lihafonduessa käytettävän, meidän mielestä öljy kuitenkin parempaa, enemmän paistettua kun keitettyä lihaa.


Kolme kastiketta: chimichurri, piparjuurella maustettua ranskankermaa ja majoneesi-ranskankerma johon maun toi sweet chili kastike ja chili flakes.


Kolme salaattia, kahden etualalla olevan reseptit tulossa. Takana modifioitua 'israelilaista salaattia'


Tässä kuvassa näkyy fonduekattilatkin. Tuo kuparinen on se vuodelta 1985 (häälahja!) ja toinen, valurautainen on ostettu myöhemmin, jotta tätä herkkua voi tarjota isommallekin joukolle. Kuten kuvasta käy ilmi, meidän ruokapöytä on lasinen, siitä on helppo poistaa öljyn roiskeet seuraavana aamuna. Jos pöydän pinta on 'herkkää' materiaalia, suosittelen suojaamista, aina jokunen tippa öljyä päätyy kattilan ja lautasen väliin pöydälle.

1 kommentti:

  1. Jotain ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin ;-) Oli muuten tolkuttoman hyvää, kiitämme lämpimästi. Teillä on aina kaikki palaset kohdallaan.

    VastaaPoista