sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Nyhtökaura-kaalilaatikko

Ei taida olla ruoanlaittajaa Suomessa joka ei ole nyhtökaurasta kuullut. Minä kokeilin sitä ensimmäisen kerran kesäkuussa, bibimbap silloin reseptinä.


Kaikesta hypesta huolimatta, tykkään tästä raaka-aineesta todella paljon. Terveellistä, monipuolista ja käytännöllistä. Ja riittoisaa, 250 gramman paketti riittää neljälle aikuiselle (jos ei nyt ihan suursyömäreitä ole). Saatavuus toki huono, kysyntä kuulemma kasvaa nopeammin kuin tuotanto. Muutamia ostospaikkoja: Stockan herkut keskiviikkona, monet K-kaupat perjantaisin ja Prismat lauantaisin. Timotej kävi keskiviikkona keskustan Herkussa heti klo 9 ja osti useamman pakettia (säilyy hyvin jääkapissa viikkoja jos ei heti kokkaa). Aamuvirkku kyllä kannattaa olla, ei näitä yleensä ole iltapäivällä enää jäljellä.

Muista myös että 'nyhtis' on vähän kuin maustamaton ylikypsä possunliha tai paistettu jauheliha, siis ainesosa ruoanlaittoon eikä suoraan syötäväksi tarkoitettu (vaikka toki voi sitä suoraan paketistakin syödä).

Ostin viime viikolla uuden keittokirjan:


ja siitä olen nyt kaksi reseptiä kokeillut. Ensimmäisena tämä 'Martan kaalilaatikko', jossa siis nyhtökaura on klassikkoruoassa jauhelihan vaihtoehtona.


Tarvitset neljälle (mä tein puolikkaan annoksen):

  • paketin nude-nyhtökauraa (nude = maustamaton)
  • 1 sipuli
  • 600 gr valkokaalia
  • 2 dl sieniä (ohjeessä pakastettuja, meillä tuoreita kantarelleja)
  • 1½ dl rikottuja ohrasuurimoita
  • n 5 dl kasvislientä (mä tein siis puolikkaan satsin ja silti tarvitsin lähes 5 desiä)
  • 2 rkl siirappia
  • suolaa, valkopippuria, öljyä
  • pinnalle: ½ dl korppujauhoja, 50 gr voita



Pienennä sipuli ja kaali. Kuullota niitä öljyssä isossa kattilassa miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää sienet ja ohrasuurimot. Kuullota vielä hetki. Lisää siirappi ja kasvislientä niin paljon että ainekset peittyvät. Keitä seosta kunnes ohrasuurimot turpoavat, meillä 10-15 minuuttia, mutta riippuu ohrasta.

Paista nyhtökaura pannulla öljyssä, mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää nyhtökaura kaaliseokseen ja sekoita. Kaada voideltuun vuokaan ja tarkista että nestettä on tarpeeksi (kasvikset liki peittyvät).Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää voinokareita.


Paista uunissa 175-200 asteessa pari tuntia. Minulle on tärkeää että laatikko on mehukas, vaan ei vetinen, joten laatikkoa kannattaa pitää silmälle jo noin 1-1,5 tunnin jälkeen jotta osaa ottaa oikeaan aikaan ulos uunista. Mä muistelen että tämä yksilö oli uunissa 1h45min.


Syötiin puolukkasurvoksen ja mummin kurkkujen kera. Mummin kurkut = ahkera-Liisan etikkakurkut.

Me molemmat tykätään kaalista ja kaalilaatikosta. Vuosien mittaan on tullut syötyä eri versioita ja itse tehtyä tälläinen vegeversio. Martan kaalilaatikko nyhtökaurasta pääsi ehdottomasti parhaiden joukkoon, jopa ehkä paras syömäni kaalilaatikko. Vahva suositus!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti